Vemo ali mislimo, da vemo? Onkraj zmotnih predstav z Danilom Bevkom

 

Ilustracija: Dall.e.

 
 

Avtorici: Klara Škrinjar in Maja Čakarić

 

Strašno hudi, ki so v tej sezoni Strašno brihtni, tudi ozaveščajo javnost o pomenu raziskovanja in izobraževanja na sploh. Zato je včasih treba razbiti takšne in drugačne trdovratne zmotne predstave o zapletenih poklicih, področjih ali temah, s katerimi se ljudje ukvarjajo.

Tokrat jih pojasnjuje Danilo Bevk, raziskovalec na Nacionalnem institutu za biologijo, kjer proučuje pestrost, ekologijo, monitoring in varovanje opraševalcev ter uporabo opraševalcev v kmetijstvu in vplive pesticidov nanje. Je tudi predsednik društva Čmrljica.

Večino časa preživimo na travniku in z mrežami lovimo čmrlje. 

Tega skoraj ni. Sam sem na terenu v povprečju mogoče dva dneva na mesec, večino svojega delovnega časa pa preživim v pisarni, kjer obdelujem rezultate, pišem projekte, poročila in članke. Veliko je tudi sestankov, različnih dogodkov in predavanj, nekaj tudi laboratorijskega dela. Dobršen del terenskega dela opravijo moji strokovni sodelavci, a tudi ti več časa kot na terenu preživijo v laboratoriju in pisarni.

Čmrlj je mož od čebele, torej trot.

Mnogi ne ločijo dobro, kaj je čmrlj in kaj je trot. Menijo, da je isto. Trot je samec pri medonosnih čebelah. Večina ljudi trotov nikoli ne sreča, saj ti živijo v panju. Ko zapustijo panj, pa letajo visoko v zraku, kjer se nato parijo z matico. Nikoli jih ne vidimo na cvetovih. V vsaki čebelji družini je lahko več sto ali tisoč trotov. Čmrlji so  svoja skupina čebel. Večina čmrljev, ki jih vidimo v naravi, niso samci, ampak so samice. Pomladi so to matice, ker edino te prezimijo. Preko leta pa so večinoma delavke, torej neplodne samice, pa tudi samci, a laik težko loči samca od samice.”

Čmrlji so leni.

»Kar čmrlji dopoldne naberejo, popoldne že pojedo,« so rekli pri nas doma. To verjetno izhaja iz tega, da imajo čmrlji zelo malo medu, mogoče le nekaj mililitrov. A majhnih količin nimajo zato, ker bi bili leni, ampak ker ne nabirajo hrane za zimo. Pri čmrljih namreč prezimijo le v preteklem letu izlegle matice, otrple v tleh, zato ne potrebujejo hrane. V resnici so čmrlji zelo marljivi. Celo bolj kot medonosne čebele. Poleti »vstanejo« že ob petih zjutraj in so dejavni vse do teme. Posamezen čmrlj opraši veliko več kot posamezna medonosna čebela.


Podkastu z Danilom Bevkom lahko prisluhnete na tej povezavi ali v vseh aplikacijah, ki predvajajo podkaste.

Podkasti nastajajo s podporo Ministrstva za kulturo.