Podkaststrast: namigi za ljubitelje glasbe

 
 

Strašno hudi vam v rubriki Podkaststrast odpiramo vrata v čarobni svet zgodb in zvoka. Skupaj s sogovorniki in poslušalci izbiramo podkaste, v katerih se prepletajo raznolike teme, od fizike, glasbe, prava do umetne inteligence, zgodovine ali medicine.

Z veseljem prisluhnemo tudi vašim predlogom. Če sva katerega spregledali, pa menite, da si zasluži pozornost, ga pripišite v komentar.

Prijetno poslušanje želiva!


Song Exploder - Glasbeniki v podkastu razčlenijo eno od svojih pesmi in po koščkih pripovedujejo zgodbo o tem, kako je nastala. Pri tem poslušalci izvedo številne podrobnosti o idejah in zvokih, ki so se porajali pri ustvarjanju glasbe in snemanju. V desetih letih delovanja so v njem gostovala znana imena, med njimi R.E.M., Green Day, Foo Fighters, New Order … Odličen podkast za vse, ki jih zanima zakulisje nastajanja glasbenih hitov.

 

Desert Island Discs - Desert Island Discs je priljubljen BBC podkast, v katerem vsak gost izbere osem glasbenih skladb, knjigo in poseben predmet, pri tem pa razpravlja o svojih življenjskih izkušnjah in tem, kaj so mu prinesle odločitve, ki jih je sprejel. Podkast gosti številne ugledne goste z različnih področij, poslušalcem pa ponudi tudi glasbene odlomke izbranih pesmi. Podkast trenutno vodi Lauren Laverne in velja za klasika med britanskimi glasbenimi podkasti.

 

Lost Notes - Priznan glasbeno-dokumentarni podkast, ki nastaja v produkciji KCRW in osvetljuje spregledane zgodbe iz zgodovine glasbe. Vsaka epizoda je samostojen zvočni dokumentarec, ki jih predstavijo vrhunski novinarji . Podkast obravnava različne teme, vključno z vplivnimi izvajalci in pesmimi, ter je znan po zanimivem pripovedovanju zgodb. Podkast trenutno vodita Novena Carmel in Michael Barnes.