Podkaststrast: namigi za ljubitelje prava

 
 

Strašno hudi vam v rubriki Podkaststrast odpiramo vrata v čarobni svet zgodb in zvoka. Skupaj s sogovorniki in poslušalci izbiramo podkaste, v katerih se prepletajo raznolike teme, od fizike, glasbe, prava do umetne inteligence, zgodovine ali medicine.

Z veseljem prisluhnemo tudi vašim predlogom. Če sva katerega spregledali, pa menite, da si zasluži pozornost, ga pripišite v komentar.

Prijetno poslušanje želiva!

Tokrat se posebej zahvaljujeva Urbanu. 🌸


5-4 pod - Podkast kritično obravnava odločitve ameriškega vrhovnega sodišča. V njem ustvarjalci razčlenjujejo in analizirajo primere, ki so »pokopali« državljanjske pravice in kažejo, kako politika brezobzirno oblikuje pravno prakso. Med njimi je tudi zgodba o politiku, ki je prikril dokaze o pijančevanju svojega sina.

 

RightsUp - Priznani strokovnjaki, akademiki, pravniki, aktivisti in oblikovalci politik se pogovarjajo o pravnem reševanju najbolj zapletenih primerov s področja človekovih pravic. Pripravljajo ga v oxfordskem središču za človekove pravice, ki deluje na Pravni fakulteti Univerze v Oxfordu.

 

Amicus - Voditeljica Dahlia Lithwick s sogovorniki, pravnimi strokovnjaki, pripoveduje o zakonih in devetih sodnikih vrhovnega sodišča, ki jih v sodnih postopkih interepretirajo prebivalcem Amerike. V podkastu s svojimi stališči sodelujejo tudi tisti, ki jih zakoni in odločitve sodišča prizadenejo - med njimi so denimo pisatelj in profesor indijanskega prava iz plemena Cherokee, ali pa učiteljii, ki so preživeli nasilje z orožjem na šolah, kjer poučujejo.